Povodně
Menu

Stavba Černé kostky bude slavnostně zahájena

Nová budova Černé kostky – Centra digitalizace, vědy a inovací a sídla Moravskoslezské vědecké knihovny se již brzy dočká slavnostního poklepání základního kamene. Ceremoniál k zahájení dlouho plánované a očekávané stavby, navržené ateliérem Kuba & Pilař architekti, s. r. o., se bude konat po uzavření smlouvy se zhotovitelem stavby, a to v nejbližším možném termínu, před budovou SKELETu v Ostravě.

logo MŽP

Šestnáct tisíc metrů čtverečních plných rozsáhlého knižního fondu, digitalizačních laboratoří, učeben, studoven, kina či kreativní dílny pro nové technologie – to je Černá kostka, moderní centrum zaměřené na informační služby, podporu vědy a digitálních technologií.

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě sídlí od svého založení v roce 1951 v budově Nové radnice. S ohledem na vývoj technologií a nároky na provoz moderní instituce, jakou by měla vědecká knihovna být, jsou prostory stávající knihovny velmi limitující a neumožňují poskytovat služby očekávané současnými návštěvníky. Nadějí se tak stal projekt Černé kostky ateliéru Kuba & Pilař architekti s.r.o., který v posledních letech dostál řady změn tak, aby se z výrazné stavby stalo centrum zaměřené nejen na knihovnictví, ale také na zachování kulturního a industriálního dědictví v digitální formě, vzdělávání pedagogů a žáků základních a středních škol se zaměřením na nové technologie a přírodní vědy, i poskytování potřebné infrastruktury pro začínající projekty a start-upy.

Stavba Černé kostky je jednou z největších investičních akcí Moravskoslezského kraje, je realizována v rámci projektu Černá kostka-Centrum digitalizace, vědy a inovací spolufinancovaného Evropskou unií v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace, jehož řídícím orgánem je Ministerstvo životního prostředí.

Slavnostní ceremoniál poklepání základního kamene Černé kostky se bude konat po uzavření smlouvy se zhotovitelem stavby, a to v nejbližším možném termínu, na parkovišti naproti Domu kultury města Ostravy, před budovou SKELETu na ulici 28. října, tedy v místech, kde bude do roku 2027 budova stát. V rámci programu ceremoniálu nebude chybět prezentace jednotlivých klíčových pilířů projektu a aktivity spojené s virtuální realitou. Základní kámen budovy bude na míru autorsky připraven lokálními umělci z kraje.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.