Tisková zpráva – Větší kapacita i komfort. To je výsledek rekonstrukce nového domova v Karviné

Domov se zvláštním režimem v Karviné je díky rozsáhlé rekonstrukci útulnější. Přístavbou jedné z budov se navíc zvýšila o 25 míst jeho kapacita. Nyní je v něm místo pro 129 klientů, dalších 62 míst je v domově pro seniory. Aktuálně má tedy Nový domov celkovou kapacitu 191 míst. Náklady na rekonstrukci a přístavbu byly přes 70 milionů korun.

„Chceme seniorům v našich domovech zajistit důstojné životní podmínky a příjemné prostředí. Jednou z podmínek je například zajištění potřebného soukromí, proto jsou všechny pokoje v nově zrekonstruované části domova jedno nebo dvojlůžkové a mají vlastní sociální zařízení. Důraz klademe i na kvalitní komplexní vybavení, které zpříjemňuje život klientům, ale také usnadňuje práci těm, kteří se v domovech o seniory starají. Proto byl součástí projektu nové přístavby například i evakuační lůžkový výtah. Věřím, že nové prostředí a moderní zařízení výrazně zvyšují kvalitu služeb karvinského Nového domova, který je krajskou příspěvkovou organizací,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Nový domov poskytuje služby domova se zvláštním režimem a domova pro seniory. „V domově se zvláštním režimem žijí lidé trpící různými formami demence. V našem kraji dlouhodobě převyšuje poptávka po této sociální službě nad nabízenými kapacitami. Také proto jsme rádi, že se díky nové přístavbě zvýšila kapacita domova. Naši senioři také jistě oceňují nové příjemné prostředí, které celková rekonstrukce pavilonu D přinesla,“ řekl ředitel Nového domova Daniel Rychlík.

Zhotovitelem investice byla společnost Beskydská stavební, která vše zvládla za pouhých 14 měsíců. „Kromě kompletní rekonstrukce ubytovací části v pavilonu D, kde jsme částečně změnili původní dispozice objektu, jsme vybudovali i architektonicky zajímavou, dvoupodlažní, moderní přístavbu. Do tohoto projektu byla zapracována a zrealizovaná tzv. inteligentní elektroinstalace s možností vzdálených přístupů s ovládáním, pro kterou se investor rozhodl s ohledem na zvýšení komfortu a bezpečí uživatelů,“ prozradil vedoucí střediska 14 Beskydské stavební Marcel Konesz.

Celkové náklady této rozsáhlé investiční akce byly vyčísleny na 70 milionů korun. Stát přispěl 20,3 milionu, zbytek hradil Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu. „Revitalizace dvoupodlažního pavilonu Nového domova spolu s její přístavbou byla jedním z několika důležitých projektů kraje v oblasti sociálních služeb. V minulém roce byla například dokončena revitalizace budovy Domova Příbor za 27 milionů korun, letos bude dokončena 120milionová investice v bruntálském Sagapu. V tomto roce navíc zahájíme další důležité investiční akce, například v Petřvaldu u Karviné se dočká rekonstrukce Domov Březiny včetně výstavby nové budovy, také začne výstavba domova pro seniory a domova se zvláštním režimem v Kopřivnici,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že v rozpočtu kraje je na letošní investiční akce v sociálních službách vyčleněno celkem 295 milionů korun.