Menu

Tisková zpráva – V regionu chybí zubaři. Ministr Válek obdrží výzvu, která navrhuje řešení této situace

Téměř sto tisíc obyvatel Moravskoslezského kraje nemá zubaře. Právě z toho důvodu senátor Ladislav Václavec, který je ředitelem krnovské nemocnice, společně s majitelem zubní kliniky AJNA dental clinic Lubomírem Beranem sepsali výzvu k zajištění stomatologické péče v Moravskoslezském kraji. Ta obsahuje i několik návrhů, které by mohly problém s nedostatkem zubařů vyřešit.

Dokument, který v krátké době podepsalo téměř 100 představitelů obcí a měst z Bruntálska, Krnovska, Karvinska a části Opavska, obdrží v příštích dnech ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a také ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Hlavní iniciátor výzvy – senátor Ladislav Václavec – vysvětlil, co ho k činu přivedlo. „Patnáct let jsem ředitelem nemocnice, kterou se nám daří úspěšně rozvíjet. Poté, co jsem se stal senátorem a navštěvoval obce Bruntálska a Krnovska, viděl jsem, že největším steskem obyvatel je chybějící zubař. Proto jsme se po dohodě se zřizovatelem – Moravskoslezským krajem a několika městy rozhodli vybudovat několik zubních ordinací. K dnešku máme v našem regionu 4 ordinace v provozu, ale bohužel dalších 5 zubařů za tu dobu odešlo do penze a další se k tomu chystají. Aby se situaci podařilo razantně řešit, potřebujeme iniciovat i změny na centrální úrovni. Vše jsem měl prodiskutované i s předchozími ministry zdravotnictví, ale bohužel pro rychlé změny ministrů a zdánlivě důležitější covidové starosti, se to nepodařilo realizovat. Proto jsem se rozhodl iniciovat tuto výzvu a jsem rád, že ji podpořil pan doktor Beran, vedení kraje a zástup představitelů obcí a měst ze dvou regionů. Věřím, že se iniciativa změní v dominový efekt v rámci celé republiky,“ sdělil senátor a lékař Ladislav Václavec.

Výzva přichází s několika body, které mohou v průběhu několika let zajistit péči všem pacientům. „Zubařů je sice více, než před rokem 1989, ale kompletně se změnil systém a způsob práce. Péče vyžaduje více času, pryč jsou doby, kdy zubař ráno ošetřil akutní pacienty, třídu dětí a následně se věnoval pozvaným pacientům. Proto považujeme za nutné, aby se otevřel obor na lékařské fakultě v Ostravě a měli jsme více absolventů. Máme také za to, že není šťastné, když chtějí čerství absolventi pracovat za přímou úhradu pacientem a vybírají si velká města, kde mají zaručen dostatek bohatší klientely, proto by absolventi měli 3 roky po škole pracovat na smlouvu se zdravotní pojišťovnou, která by jim měla nabízet volné obvody,“ uvedl zkušený stomatolog Lubomír Beran z Ostravy.

Důležitý je i další pohled na vzdělávání, který objasnil Ladislav Václavec: „Na našich lékařských fakultách studuje zadarmo mezi 30 až 50 procenty posluchačů ze Slovenska. Řada z nich se následně vrací domů, což je logické a bohužel u nás tito lékaři včetně zubařů kapacitně schází. Myslím si, že by bylo fér, kdyby tito absolventi, a to nejen u oboru stomatolog, odpracovali v Česku alespoň 5 let, což odpovídá době studií, případně by studium museli zpětně uhradit,“ sdělil Ladislav Václavec.

Čtvrtý bod výzvy se zabývá problematikou zahraničních stomatologů, kteří musí skládat velice náročné zkoušky, přestože jde o zkušené kolegy. Autoři výzvy požadují, aby kromě komise v Praze vznikla komise například v Brně a Olomouci, kde by bylo možno také absolvovat aprobační zkoušku. Posledním bodem je problematika rozdílných a často nemorálních cen za úkony u jednotlivých zubních lékařů, kdy by měla být jasně stanovena nejvyšší sazba.

Autory výzvy podpořilo vedení Moravskoslezského kraje, které s ní bylo seznámeno. „S panem ředitelem Václavcem jsme před lety rozjeli pilotní projekt zřízení zubních ordinací na Bruntálsku a nesmírně si ceníme jeho úsilí, kdy se snaží nad rámec povinností nemocnice zajistit obyvatelům zubní péči. Dle našeho názoru je nutné provést systémové změny, jelikož zubaři schází prakticky ve všech pohraničních regionech a již dnes víme o tom, že se k výzvě chtějí přidat starostové ze Zlínského kraje. Zajištění dostupné a kvalitní stomatologické péče se stává palčivým tématem, které se musí řešit na vládní úrovni. Mám za to, že výzva přináší možná řešení, která lze snadno uvést v život,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Na tiskovou konferenci dorazil také děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. „Jsme rádi, že autoři výzvy podporují vznik oboru stomatologie na naší univerzitě. Jsme přesvědčeni o tom, že o obor bude zájem a naši absolventi mohou pomoci se situací, k níž dochází v Moravskoslezském kraji. Reálně zde máme desítky zubařů, kteří pracují v penzi, a další se k důchodovému věku nezadržitelně blíží. Nemálo z nich přitom pokrývá vedle svých ordinací i stomatologickou pohotovost. I další body výzvy jsou podnětnými návrhy a je důležité se jimi zabývat,“ konstatoval Rastislav Maďar.

Pod výzvou nejsou podepsaní pouze starostové malých obcí, ale také velkých měst v regionu jako jsou Karviná, Havířov, či Krnov. „V našem městě skončili 4 zubní lékaři a další se do penze chystají. Panu řediteli Václavcovi se podařilo zde otevřít dvě nové ordinace, ale i přes jeho snahu jsou další tisíce pacientů bez zubního lékaře. Přestože nabízíme absolventům fakult téměř modré z nebe, tak se nám je přesvědčit nedaří. Problém očividně všichni přehlíží, a proto jsem rád, že pánové Václavec a Beran přichází s výzvou i konkrétními návrhy, které mohou situaci zlepšit. Ještě více mě těší, že výzvu podepsali starostky, starostové a primátoři napříč politickým spektrem, jelikož tento problém vidíme všichni stejně,“ uzavřel starosta Krnova Tomáš Hradil.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.