Menu

Tisková zpráva – Oprava silnice na Praděd pokračuje dle harmonogramu. Všechna omezení skončí první říjnový týden, jak bylo v plánu

Po dvou měsících intenzivních prací na opravě jediného příjezdu k Pradědu se konal kontrolní den. Prokázal, že rekonstrukce silnice pokračuje podle harmonogramu a bez zásadních potíží. Jedná se o zajištění stability 400metrové komunikace mezi Hvězdou a Ovčárnou. Investorem projektu je jako vlastník této komunikace Moravskoslezský kraj.

Stavební stroje na silnici vjely 23. května, kdy také ve všedních dnech začala omezení dopravy. Průjezd tímto 400metrovým úsekem je možný od 7.hodiny ranní do 10:20. Pak je silnice kvůli opravám uzavřená až do 15:20, od kdy je opět možné ji využívat až do 22. hodiny. „Jsem rád, že se podařilo vyjednat, aby se na silnici mířící k Pradědu nepracovalo o víkendech. V sobotu a v neděli bývá tato silnice nejvytíženější a k Pradědu míří nejvíce turistů. Díky tomu, že mají stroje přestávku, funguje o víkendech cestovní ruch bez jakýchkoliv omezení, přesto zažívají tamní podnikatelé náročnější období. Rekonstrukce a s ní spojená omezení byly prostě nevyhnutelné, silnice volala po opravě již několik let a pro zajištění bezpečnosti jsme ji už nemohli oddalovat,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška a poděkoval všem řidičům a výletníkům, že jsou při průjezdu opravovaného úseku obezřetní, záchranáři zde nemuseli řešit zásadnější vážné nehody.

Rekonstrukce silnice je zhruba v polovině. Prvních 200 metrů vozovky je již zastabilizováno, stěny svahu jsou zajištěny a osazeny výztužemi, již se začalo s vyléváním betonu. „Opěrné zdi jsou v tomto svahovitém terénu velmi důležité. Takto zajištěná stabilita zvýší bezpečnost provozu, ale také významně prodlouží životnost nové vozovky. Jedná se o jedinou příjezdovou cestu k Pradědu, což během 135denní rekonstrukce samozřejmě má svůj dopad na cestovní ruch. Průběh prací jsme proto plánovali i ve spolupráci s místními podnikateli, kteří se společně s námi kontrolního dne zúčastnili. Za všechna omezení nám všem bude odměnou nová krásná a bezpečná silnice, která oblast kolem Pradědu do budoucna jistě zatraktivní,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka a připomněl, že v době, kdy je silnice průjezdná, jsou autobusové spoje posíleny. Cestující si jízdenky navíc mohou předem zarezervovat v aplikaci ODISapka. Doplnil, že zhotovitelem rekonstrukce silnice je společnost Swietelsky stavební.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.