Menu

Tisková zpráva – Náměstek hejtmana: Dětské oddělení ve frýdecko‑místecké nemocnici nerušíme. Obavy jsou zbytečné

Kvůli chybějícím lékařům musela Nemocnice ve Frýdku‑Místku od 1. dubna omezit provoz dětského oddělení a dětské pohotovosti. Lékařská pomoc nemocným dětem je však zajištěna, rodiče se o zdraví malých pacientů nemusejí obávat. Současný stav je přechodný, nemocnice chystá další strukturální změny v chodu oddělení, které povedou ke zkvalitnění zdravotní péče.

Od začátku roku odešla z dětského oddělení frýdecko‑místecké nemocnice většina lékařského personálu – 7 lékařů. Vedení nemocnice proto muselo zhruba na dva měsíce od 1. dubna omezit jeho provoz i provoz dětské pohotovosti.

„Po celou dobu, 24 hodin 7 dnů v týdnu budou u nás hospitalizovány tzv. chirurgické děti, tedy dětští pacienti, kteří potřebují operaci. Postaráme se také o všechny děti s úrazy, které do nemocnice dorazí na urgentní příjem, o děti, které bolí uši nebo mají problém s očima. V nemocnici je také stále v plném rozsahu zachována porodnice i novorozenecké oddělení. Ošetření dětských pacientů s teplotami, akutními infekcemi dýchacích cest, střev nebo močového traktu je zajištěno v okolních zdravotnických zařízení. Dětská pohotovost u nás aktuálně funguje pouze o víkendu,“ uvedl ředitel Nemocnice ve Frýdku‑Místku, kterou zřizuje Moravskoslezský kraj, Tomáš Stejskal s tím, že omezení provozu dětského oddělení je dočasné, vedení nemocnice dělá maximum pro jeho obnovení. Ředitel nemocnice shání pomoc lékařů z Olomouce, jedná s pediatry o zajištění pohotovostních služeb a také s Fakultní nemocnicí Ostrava o vzniku dětské denní kliniky.

Upozornil, že nedostatek pediatrů se netýká jen frýdecko‑místecké nemocnice. „Jde o systémový problém. Sehnat dneska pediatra je náročné pro všechna zdravotnická zařízení v Česku," podotkl ředitel frýdecko‑místecké nemocnice Tomáš Stejskal.

S tím souhlasí i náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer. „Frýdek‑Místek díky tomu, že z dětského odešlo sedm lékařů, jako první ukázal, že ten problém existuje. A že ho budou muset systémově řešit centrální orgány a ministerstvo zdravotnictví. Pediatrii se velmi často věnují hlavně ženy, které se po odchodu na mateřskou do nemocnice kvůli zatěžujícím službám už nevracejí a odcházejí do privátní sféry. Také více než polovina praktických lékařů pro děti a dorost v kraji je v důchodovém věku. A ti, když odejdou do důchodu, tak ten problém, který máme ve Frýdku‑Místku, nastane i v jiných nemocnicích,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Reagoval také vyjádření primátora a dalších radních Frýdku‑Místku, kteří žádají okamžitou obnovu dětského oddělení a rozhodnutí nemocnice považují za hazard se životy dětí. „Je to nesmysl, zneužití tématu k politickému boji a účelové vyvolávání strachu mezi rodiči, kteří se pochopitelně bojí o zdraví svých dětí. K obavám ale není důvod, lékařská pomoc je zajištěna, také plníme zákonné dojezdové vzdálenosti a časy rychlé lékařské pomoci. Výzvy ani petice na situaci nic nezmění. Odešli lékaři a bez nich se oddělení v původním rozsahu udržet nedá. Mluvil jsem s primáři i vrchními sestrami frýdecko‑místecké nemocnice. Stojí za managementem. Jsem rád, že tam zůstal soudržný tým,“ prohlásil náměstek hejtmana Martin Gebauer s tím, že „od politiků, kteří se zapojili do pseudoboje proti uzavření dětského oddělení, velmi rád uslyší jména lékařů, kteří budou sloužit služby“.

Dodal, že dětskou pohotovost, kterou v pracovní dny doposud ve Frýdku‑Místku zajištovali lékaři dětského oddělení nemocnice, by měli převzít praktičtí lékaři pro děti a dorost. „Jednáme s nimi, domluvili jsme se dokonce už i na financích, takže je to otázka času, kdy oni se dohodnou, rozepíší si služby a začnou fungovat i ve všední dny,“ řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer. Upřesnil, že na dětské pohotovosti ve Frýdku‑Místku denně lékaři ošetřili v průměru pět dětí. „Většina jich odešla s léky domů, jedno dítě potřebovalo hospitalizaci nebo další zákrok.“

Nedostatek pediatrů ve Frýdku‑Místku by mohla pomoci řešit i restrukturalizace dětského oddělení a vznik denní kliniky. „Spolupracujeme na tom s kolegy z ostravské fakultní nemocnice. Medicína postupuje neustále kupředu a mnoho zákroků, které dříve vyžadovaly několikadenní pobyt v nemocnici, je dnes prováděno ambulantně. A v tomto duchu jsme se také rozhodli restrukturalizovat naše dětské oddělení. Chceme minimalizovat stres dětí i rodičů z pobytu v nemocnici a zároveň plánovat veškeré zákroky s maximální efektivitou. Velmi zjednodušeně řečeno, probíhalo by to tak, že by na kliniku dítě s problémem přišlo, my bychom ho první den diagnostikovali, na noc by šlo domů a druhý den přišlo na doléčení,“ uzavřel ředitel Nemocnice ve Frýdku‑Místku Tomáš Stejskal. Předpokládá, že dětský stacionář by mohl začít fungovat na podzim.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.