Menu

Tisková zpráva – Moravskoslezský kraj pomůže s provozem malých prodejen na venkově

Moravskoslezský kraj se opět zapojil do programu Obchůdek 2021+, který vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Pomůže tak udržet při životě maloobchodní prodejny na venkově. Od 1. září spustí dotační program Podpora provozu venkovských prodejen v Moravskoslezském kraji 2022.

„Zajistit fungující a dostupné služby na venkově je často velký problém. Lidé ve vesnicích, které nemají hospůdku nebo obchod, se nemají kde potkávat. Nemají vlastně šanci se s obcí sžít, cítit se její součástí a mít důvod tam zůstávat. Komunitní život i možnosti zajít si nakoupit nebo třeba k holiči nebo na poštu jsou prostě důležité, proto jsme se zapojili do tohoto programu a malým obchůdkům v našem kraji nabídli dotaci,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

Dodal, že dotace je i letos určena pro prodejny nabízející převážně potraviny v malých obcích do tisíce obyvatel, nebo obce do tří tisíc obyvatel, jejichž místní části mají do tisíce obyvatel. Jeden obchod může získat až 130 tisíc korun, což je o 30 tisíc korun více než loni. „Částka je vyšší s ohledem na vývoj cen energií a pohonných hmot a díky tomu, že ministerstvo navýšilo prostředky na celý program z 39 na 52 milionů korun. Budeme tak mít k dispozici místo loňských tří milionů korun čtyři,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jan Krkoška.

„Potěšilo nás, že provozovatelé malých prodejen měli vloni o program velký zájem. Předložili celkem 56 žádostí o více než 5 milionů korun. Dotačně bylo podpořeno 42 prodejen, které splnily všechny podmínky programu, částkou přesahující 3,6 milionu korun,“ upřesnil náměstek hejtmana Jan Krkoška.

V letošním ročníku mohou podnikatelské subjekty a obce finanční prostředky využít například na platy zaměstnanců, nájem prodejny nebo skladových prostor, na pořízení drobného neinvestičního majetku, na energie a telekomunikační služby nebo služby spojené s obsluhou bezhotovostních plateb.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.