Tisková zpráva – Letošní ročník regionální potraviny byl mimořádně silný, o ocenění bojovalo o polovinu více produktů než vloni
O prestižní ocenění Regionální potravina se letos ucházelo 146 výrobků z Moravskoslezského kraje. Do soutěže je přihlásilo 41 místních producentů, což je o 14 více než vloni. Hodnotící komise vybrala vítěze, mezi kterými jsou například domácí nudle z Frenštátu pod Radhoštěm, angreštový sirup z Rýmařova nebo uzená paštika z Chlebičova na Opavsku.
Soutěž Regionální potravina už 12. rokem upozorňuje na místní farmáře a producenty. V devíti kategoriích soutěží kvalitní poctivé produkty vyrobené z místních surovin. Nejvíce výrobků se letos sešlo v kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin. „Je těžké odhadnout, co zapříčinilo takový nárůst zájmu o soutěž. Vloni byla přihlášena necelá stovka produktů, letos se jich soutěže zúčastnilo 146. Důvodů může být hned několik. V poslední době opravdu výrazně roste obliba lokálních produktů, svou roli mohl sehrát i dlouhý lockdown, kdy se do produkce sýrů, marmelád nebo třeba domácích moučníků mohlo pustit více drobných farmářů či producentů. Na soutěži je totiž sympatické, že podporuje menší podnikatele, často třeba rodinné firmičky. Další okolností mohly být diskuze o nutnosti navýšení podílu místních produktů u prodejců. Důležité ale je, že je v našem regionu řada šikovných lidí, které se mohou pochlubit skvělými dobrotami,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška.
Kromě samotného ocenění Regionální potravina byly uděleny také tři Ceny hejtmana Moravskoslezkého kraje. Získaly ji ovčí čerstvý sýr z Farmy pod Filipkou v Návsí, Hukvaldské mrkvánky s povidlovou náplní z Marina Bakery a Česnekové pesto bohuslavické Farmy u Veverků.
Do soutěže Regionální potravina se mohou zapojit pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. „Zelená pečeť“ na obalu zaručuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin.
Výrobky oceněné značkou regionální potravina MSK
- Uzená paštika z Řeznictví a uzenářství Latoň z Chlebičova na Opavsku
- Škvarky v sádle od mořkovské společnosti Machač – malokapacitní jatka
- Kozí sýr s pažitkou od Milana Myšky z Albrechtiček
- Jogurt bílý od Stanislava Zámečníka z Ostravy
- Nudle polévkové s libečkem a petrželkou od společnosti Fajna pasta z Frenštátu pod Radhoštěm
- Kaplanův řez od Labumixu z Frýdku‑Místku
- Sirup angrešt fructusterrae od Supremus z Rýmařova
- Amarant od Tomáše Leciána z Ostravy
- Pastovaný med s mátou ze Slezské zahrádky z Opavska
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond. V současné době je v České republice oceněno 407 produktů od 312 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na stránkách Regionální potravina.
Úřední hodiny pro veřejnost:
Po, St: 8:00‑17:00 hod.
Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.
Pá: 8:00‑13:00 hod.