Menu

Tisková zpráva – Krajský cyklistický tým šlape tisíce kilometrů napříč republikou. Nejen pro Janu

Na start 10. ročníku Metrostav Handy Cyklo Maratonu se dnes postavil také osmičlenný cyklistický tým Moravskoslezského kraje. Přesně 2222 kilometrů ve dne v noci napříč Českou republikou štafeta jede pro svou patronku, Janu Macíčkovou, která vloni utrpěla těžké zranění na kole. Aby se po náročných operacích a rehabilitaci mohla vrátit do normálního života, ke svým dětem a partnerovi.

Závod, ve kterém závodí smíšené týmy zdravých sportovců a sportovců s hendikepem, odstartoval dnes a potrvá do 30. července. Účastníky jsou čtyř nebo osmičlenné cyklistické týmy, v nichž musí být minimálně jeden člověk s jakýmkoli druhem postižení. Náročnou trasu musí zvládnout za 111 hodin. Každý tým je navíc patronem člověku krátce po úrazu nebo nemoci, který se s handicapem teprve vyrovnává a potřebuje povzbudit.

„Chceme samozřejmě jet co nejlepší čas, ale to není to nejdůležitější. Hlavní je ukázat, že jsme skvělý tým. Že jedeme společně, bez předsudků, bez bariér. Že sport a pohyb je otevřený všem bez rozdílů. A také pomoci někomu, který se řízením osudu potýká s nelehkou situací a navzdory těžkému úrazu či nemoci má vůli žít co nejaktivnější život. A tu Jana Macíčková, která se loni na kole při sjezdu těžce zranila, rozhodně má. Už jenom pro své dvě děti,“ uvedl kapitán týmu a ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě Tomáš Kotyza.

Věří, že i letos krajský cyklistický tým vše ve zdraví zvládne. „Tak jako v minulých letech, kdy jsme si v některých chvílích sáhli na dno svých sil. V týmu s námi opět jede i Jiří Zdrálek. Je pro všechny ohromnou inspirací. Dokazuje, že i s hendikepem je možné vést plnohodnotný život a navíc pomáhat ostatním,“ dodal kapitán Tomáš Kotyza. Má radost, že Metrostav Handy Cyklo Maraton získal letos nejvyšší ocenění Evropské komise, a stojí tak v čele nejlepších integračních projektů sedmadvaceti států EU.

Kromě cyklistů, kteří se ve svých týmech budou snažit zdolat trasu v co nejkratším čase, vyrazí na trať také „nesoutěžní“ Peloton naděje. Jeho trasa měří 1633 kilometrů a připojit se k němu symbolicky na pár kilometrů může kdokoliv i v Moravskoslezském kraji. Tématem jsou rozhledny. Do našeho regionu dorazí Peloton naděje v pátek 29. července v 11.35 hodin pod rozhlednu Kanihůra. „Tady se k cyklistům můžete přidat a doprovodit je až do Hladkých Životic,“ zve Tomáš Kotyza.

Více info na stránkách Cesta za snem.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.