Menu

Tisková zpráva – Kraj podpoří péči o osoby s autismem a službu pro důstojnější umírání

Moravskoslezský kraj přispěje na výstavbu nového objektu pro osoby s autismem, který v Ostravě buduje spolek MIKASA. Kraj podpoří i paliativní péči hospice CIDATELA ve Valašském Meziříčí, který hojně využívají i občané Moravskoslezského kraje. Celkem těmto službám poskytne 800 tisíc korun.

„Každá specializovaná sociální služba má pro naše občany velký význam. V našem kraji je v současné době jen jedno jediné zařízení zaměřené na potřeby bydlení dospělých osob s autismem a chováním náročným na péči. A hospicová péče je oblastí, která je stále vyhledávanější. Proto jsem rád, že krajští zastupitelé schválili dotace pro dva projekty, které tyto služby podpoří,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Nezisková organizace MIKASA zabezpečuje služby v sociální oblasti pro lidi s těžkými formami autismu a mentálního postižení. „MIKASA už nyní nabízí denní stacionář, sociální rehabilitace, ale také průvodcovství rodin s dětmi s autismem. Nově budovaný domov, na který Moravskoslezský kraj přispěje 500 tisíc korun, pomůže řešit chybějící kapacity pro dospělé klienty. Dalších 300 tisíc přispějeme Diakonii Valašské Meziříčí na provoz lůžkového hospicu CITADELA,“ vyčíslil náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil a vysvětlil, že hospic je sice na území Zlínského kraje, ale jeho služeb využívá řada občanů z Moravskoslezského kraje, převážně z Novojičínska.

Hospicová péče umožňuje důstojné umírání lidem v pokročilém stádiu nevyléčitelného onemocnění, pacientům je zde poskytnuta komplexní lékařská a ošetřovatelská paliativní péče. Nedílnou součástí hospicové péče je její sociální složka, která spočívá v podpoře a poradenství pacientům i jejich příbuzným.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.