Tisková zpráva – Když nemohou lidé za očkováním, přijede očkování za lidmi

Tři mobilní očkovací týmy vyrazí příští týden do odlehlých oblastí Moravskoslezského kraje. Očkování proti covid‑19 nabídnou i lidem, kteří žijí ve vyloučených lokalitách. S představiteli romských organizací o tom jednali zástupci moravskoslezského krajského úřadu a ostravské fakultní nemocnice.

„Důvodem nižší proočkovanosti v okrajových oblastech regionu je odlehlost obcí a velká vzdálenost do očkovacích míst. Lidé to prostě mají za očkováním daleko, možná také mnozí nejsou tak zdatní v používání moderních technologií, přes které je nutné se k očkování registrovat. Proto za nimi pošleme tři mobilní očkovací týmy,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Po jednání se starosty byly vytipovány tři obce, kde budou v příštím týdnu – v úterý a ve středu – mobilní týmy zájemcům o očkování proti covid‑19 k dispozici. „Očkovat se bude v Jablunkově, Vítkově a Osoblaze. Se starosty domlouváme přesné místo a čas. Zda se bude očkovat na náměstí, u kostela nebo u místní hospody, ještě včas lidem upřesníme. Očkovat se bude vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech nebo jednodávkovou vakcínou od Johnson & Johnson. Nebude nutné se předem registrovat, to zařídí mobilní očkovací týmy na místě,“ řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer. Upozornil, že v případě očkování dvoudávkovou vakcínou zajistí mobilní týmy i aplikaci druhé dávky.

Jeden z mobilních očkovacích týmů budou tvořit zdravotníci Fakultní nemocnice Ostrava. Do terénu jsou připraveny vyjet posádky složené ze zkušené očkovací sestry a lékaře. „V žádném případě to ale neznamená omezení provozu očkovacích center na Černé louce, přímo u nás v nemocnici anebo nově také v nákupním centru Forum Nová Karolina, kam mohou přijít zájemci bez předchozí registrace,“ doplnila náměstkyně ředitele FN Ostrava pro léčebnou péči Zuzana Čermáková.

Představitelé Moravskoslezského kraje, krajského úřadu a Fakultní nemocnice Ostrava dnes jednali i se zástupci romských organizací v regionu o možnostech očkování Romů a dalších osob, kteří žijí převážně ve vyloučených lokalitách. „Je nutné vymyslet strategii očkování, informovat a motivovat i tyto lidi, aby se očkováním chránili proti koronaviru. Požádali jsme zástupce Asociace romských podnikatelů Vladimíra Kočku a ředitele spolku Vzájemné soužití Kumara Vishwanathana, aby nám s tím pomohli. Očkovaní Romové a ti, kteří se chtějí očkovat, mají velký vliv a moc přesvědčit pro očkování své rodiny a přátele,“ dodal náměstek hejtmana Martin Gebauer.

„Se zástupci romských organizací jsme se dohodli, že zítra 29. července vyjede mobilní očkovací tým fakultní nemocnice očkovat do Ostravy-Přívozu a otestuje zájem. Příští týden v pondělí a úterý nám pomohou zorganizovat informační schůzky s obyvateli vyloučených lokalit, kde jim zdravotníci ostravské fakultní nemocnice poskytnou informace a vysvětlí všechno, co se se očkování týká,“ upřesnil náměstek hejtmana Martin Gebauer.

Za Fakultní nemocnici Ostrava byl na jednání také její ředitel Jiří Havrlant, který krátce po jeho skončení uvedl. „Pokud čtvrteční výjezd ukáže, že tento přístup k očkování je pro obyvatele vyloučených lokalit schůdnější než cesta do očkovacích center, je naše nemocnice připravena vyjíždět do romskými aktivisty vytipovaných lokalit i v dalších dnech.“