Menu

Tisková zpráva – Green Light Startup Show znovu oživí univerzitní aulu

Rozjet podnikání byla v posledních dvou letech docela výzva. Loni připravila pandemie finalisty o adrenalin z vystoupení před zaplněnou aulou, ale to se letos nestane.

Pět týmů, které se vydaly trnitou cestou byznysu, se divákům ukáže 14. dubna od 16 hodin v Univerzitní aule VŠB-TUO v Ostravě-Porubě. Čtyři měsíce usilovné práce přinesly projekty zaměřené do různých oblastí, jakými jsou hospodaření s vodou v půdě, nutriční aplikace, udržitelná výroba barefoot obuvi, inovace v gamingu či energetický průmysl. Cíl ale mají všichni společný! Co nejlépe se předvést veřejnosti a získat některou z cen. „Začít podnikat vyžaduje v dnešní době jistou dávku odvahy i odhodlání. Naštěstí se pořád najdou tací, kteří do toho jdou. Vsadí na kartu, které věří, nebojí se riskovat a obětovat nejen finance, ale i svůj čas a energii. Tímto nasazením jsou pro region a jeho rozvoj opravdu důležití. Každoročně se v Green Light najdou projekty s velkým potenciálem. Díky programu se připraví ke vstupu na trh, což může být pro ostatní obrovskou motivací a povzbuzením. Vnímám to jako proces, který dokazuje, že náš kraj nabízí k rozvoji podnikání opravdu velké možnosti,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a turistický ruch Jan Krkoška.

Po roční pauze nebude v aule k vidění jen samotná GL Startup Show, ale také Veletrh startupů, kde se představí všichni absolventi letošního GL Akcelerátoru a další zajímavé projekty z celého kraje. Akce se zúčastní řada investorů, mentorů, organizací a institucí, podnikatelská atmosféra bude zkrátka všudypřítomná. Návštěvníci budou mít možnost zeptat se na vše, co je zajímá, navázat kontakty a inspirovat se od ostatních. Ve stejný den se také uskuteční uzavřené setkání investorů se začínajícími projekty z Moravskoslezského kraje. „Podporujeme začínající podnikatele a hledáme startupy s dlouhodobou vizí, jejichž produkt souzní s posláním Spořitelny budovat v ČR prosperitu jedinců i firem. Nemusí jít pouze o fintech, protože nás zajímají i další oblasti – udržitelné bydlení, efektivní zemědělství, úspory a technologická řešení v energetice, ESG poradenství a další. Jsme zvědaví, zda takový nenajdeme i mezi projekty z Green Light, které vypadají zajímavě,“ říká Jiří Skopový, lídr programu Seed Starter České spořitelny, a dodává: „Vedle financí za minoritní podíl poskytuje Seed Starter i řadu zkušeností a znalostí mentorů. Největší přidanou hodnotou je propojení se stávajícími klienty banky.“

Za devět let existence se Green Light může pochlubit řadou úspěšných absolventů. Nepochybně mezi ně patří loňský vítěz Nilmore, který stihl za rok od úspěchu v GL Startup Show otevřít showroom a představit tři nové cirkulární materiály pro recyklovatelnou módu. Neméně úspěšný je i projekt ApuTime, který se účastnil programu v roce 2017 a dnes své služby nabízí třeba celostátní televizní stanici.

Program Green Light připravuje Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava ve spolupráci s Moravskoslezským krajem a řadou dalších partnerů a podporovatelů. Program Green Light je podpořen z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.