Menu

Tisková zpráva – Cenu cestovního ruchu získal prales Mionší, Muzeum nákladních automobilů Tatra i Štramberk

Na výjimečná místa, osobnosti i počiny v regionu každoročně upozorňují Ceny cestovního ruchu Moravskoslezského kraje. Ve třetím ročníku soutěže uspěly v celkem pěti kategoriích například Štramberk, turistická trasa v pralese Mionší na Jablunkovsku nebo bramborové placky jako tradiční regionální pochoutka. Pro vítěze hlasovali odborníci i veřejnost.

„Ceny cestovního ruchu představují jedinečné atraktivity, ale také upozorňují na práci těch, kteří i přes problémy způsobené pandemií dotáhli své aktivity do zdárného konce. Proto je důležité, že se ocenění uděluje i osobnostem cestovního ruchu. Letos odborníci z oblasti turismu rozhodli, že vítězem této kategorie je Roman Tománek, manažer projektu Stezka rozhleden a vyhlídkových míst v Euroregionu Silesia,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška s tím, že odborníci posuzovali i soutěžící v kategorii Nejlepší počin v cestovním ruchu. „V ní s přehledem uspělo Muzeum nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v rekonstruované budově bývalé slévárny automobilky Tatra v Kopřivnici,“ dodal náměstek hejtmana Jan Krkoška.

O vítězích tří zbylých kategorií od 1. do 28. února 2022 hlasovala na webových stránkách soutěže Ceny cestovního ruchu také veřejnost. Nejoblíbenější turistickou trasou nebo naučnou stezkou lidé zvolili vycházkovou trasu s průvodcem v pralese Mionší na Jablunkovsku, jako nejfotogeničtější místo kraje vybrali Štramberk. Vyhlášení vítězů se konalo 11. března 2022.

„Jsem moc rád, že letos jsme mohli ceny předat osobně a potkat se se všemi vítězi i nominovanými v jednotlivých kategoriích. V loňském roce ceremoniál zhatila protiepidemická opatření, ale tentokrát vše vyšlo. Chtěl bych poblahopřát vítězům a poděkovat všem aktérům za energii a nadšení, které do projektů a aktivit investují, zároveň věřím, že budou inspirací pro ostatní,“ říká Petr Koudela, jednatel krajské destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism, která Ceny cestovního ruchu Moravskoslezského kraje 2021 společně s Moravskoslezským krajem pořádala.

V poslední kategorii pak lidé zvolili bramborové placky se škvarkami jako nejoblíbenější regionální pochoutku. „Obecně mám za to, že v regionu je skvělá a stále zlepšující se úroveň gastro služeb. A to přes všechny překážky nejen postcovidové situace. Připravujeme pro ně i nový produkt POJEZ. A nebude to jen o tradičních receptech. S našimi podnikateli v gastro službách budeme zvát i za skvělými zážitky spojené s jídlem a pitím,“ představil připravovanou novinku Petr Koudela.

„Hned ve dvou kategoriích Cen cestovního ruchu 2021 zvítězili zástupci Těšínského Slezska a Beskyd. Těší mě ale, že nominované atraktivity i osobnosti jdou napříč všemi turistickými oblastmi našeho kraje. Je znát, že máme turistům co nabídnout v celém regionu. Výsledky soutěže nabízí mnoho tipů na příjemný výlet. Věřím, že se lidé nechají inspirovat a za krásami našeho kraje vyrazí hned v blížící se letní sezóně. Všem výhercům našich ocenění gratuluji a už se těším na příští ročník,“ uzavřel náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Vítězové Cen cestovního ruchu Moravskoslezského kraje 2021

​Kategorie I: Osobnost cestovního ruchu Moravskoslezského kraje 2021

1. místo: Roman Tománek, manažer projektu Silesianka – Stezka rozhleden a vyhlídkových míst v Euroregionu Silesia
2. místo: Daniela Hradilová, architektka, designérka a zakladatelka projektu Mezi plůtky
3. místo: Metoděj Chrástecký, ředitel Muzea Hlučínska

 Kategorie II: Nejlepší počin v cestovním ruchu roku 2021

1. místo: Muzeum nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici
2. místo: Silesianka – stezka rozhleden
3. místo: Rekonstrukce rozhledny Cvilín v Krnově

 Kategorie III: Nejoblíbenější turistická trasa či naučná stezka Moravskoslezského kraje 2021

1. místo: Prales Mionší – vycházková trasa s průvodcem
2. místo: Břidlicová stezka
3. místo: Turistická trasa na Velký Roudný

 Kategorie IV: Nejfotogeničtější místo Moravskoslezského kraje 2021

1. místo: Štramberk
2. místo: Rozhledna Velká Čantoryje
3. místo: Výhledy z Lysé hory „od jelena“

 Kategorie V: Nejoblíbenější regionální pochoutka Moravskoslezského kraje 2021

1. místo: Bramborové placky se škvarkami a smetanou
2. místo: Borůvkové knedlíky
3. místo: Hukvaldské lopaťáky

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.