Tisková zpráva – Šest desítek středoškoláků dostalo ocenění za své úspěchy

Celkem 21 jednotlivců a 9 týmů středoškoláků z Moravskoslezského kraje dostalo ocenění za své úspěchy nebo mimořádné aktivity. Mezi oceněnými byli šampioni ze sportovních i vědomostních olympiád, ale také studentky, které významně vypomohly v nemocnicích na covidových odděleních.

„Jsem přesvědčený, že mezi nadanými středoškoláky, které jsme letos ocenili, jsou budoucí významní vědci, úspěšní sportovci nebo třeba výjimečné zdravotní sestry, které jednou budou důležitou posilou v našich nemocnicích. Moc mě těší, že máme v našem regionu mladé lidi, kteří jsou cílevědomí, mají zájem o své okolí a jsou ochotní dělat věci nad rámec povinností, které jim určuje jejich škola nebo i rodiče. Na tyto naše středoškoláky můžeme být pyšní, právě oni budou v budoucnu formovat náš kraj a podílet se na tom, jak se u nás bude žít,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a vysvětlil, že ocenění mohou středoškoláci získat za mimořádné úspěchy v krajských, celostátních nebo dokonce mezinárodních soutěžích a přehlídkách. Ceny mohou být uděleny i za výjimečné aktivity v oblasti společenské odpovědnosti nebo za účast na významných projektech.

„Je dobré vědět, jaké talenty v našem regionu máme. Například Karel Chwistek z opavského Mendelova gymnázia získal tři medaile z mezinárodních olympiád v matematice a fyzice. V evropské přírodovědné olympiádě zase bodovali Jonáš Dej z Wichterlova gymnázia v Ostravě a Lukáš Linhart z frýdeckomísteckého Gymnázia Petra Bezruče, přivezli zlatou a bronzovou medaili. Talenty máme i v oblasti sportu, Barbora Malíková z opavské stavební průmyslovky se stala mistryní Evropy do 23 let v atletice a startovala i na olympiádě v Tokiu,“ vyjmenoval náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny s tím, že ocenění byla udělena středoškolákům v pestré škále dalších oborů, ať už technických nebo humanitních.

Mezi oceněnými byly žákyně Střední pedagogické školy a Střední zdravotnické školy svaté Anežky České, které významně vypomáhaly na covidových odděleních nemocnic nebo laureátka Ceny Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského a Ceny Učené společnosti České republiky Martina Hanusová z gymnázia ve Frenštátu pod Radhoštěm.

„Covid nám už podruhé překazil možnost osobního setkání s těmito skvělými mladými lidmi. Mrzí mě, že jsem si s nimi nemohl potřást rukou a poděkovat jim za jejich přístup tak, jak tomu bývalo v předchozích letech. Alespoň touto formou a také prostřednictvím ředitelů škol, ve kterých studují, jim upřímně gratuluji,“ řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny. Ocenění středoškoláci obdrží certifikáty, plastiky z dílny Střední umělecké školy Ostrava a poukázky na nákup zboží pro volný čas.

Ocenění žáci středních škol v MS kraji ve školním roce 2020/2021

Jméno žáka Název školy
David Vojtěch Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Dej Jonáš Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace