Tisková zpráva – Moravskoslezský kraj získal ocenění Národní rady osob se zdravotním postižením

Moravskoslezský kraj dlouhodobě podporuje osoby se zdravotním postižením. Za výjimečnou činnost v této oblasti kraj získal ocenění MOSTY, které už 18 let každoročně uděluje Národní rada osob se zdravotním postižením České republiky. Patronkou cen byla opět Livia Klausová, z jejíž rukou ocenění převzali hejtman kraje Ivo Vondrák a náměstek pro sociální oblast Jiří Navrátil.

„Tohoto ocenění si hluboce vážíme. Náš kraj chce být soudržnější, pracujeme na posílení sítě sociálních služeb, přispíváme na zvyšování kvality péče o osoby se znevýhodněním, podporujeme dobrovolnictví. Také se snažíme zlepšit postavení lidí se zdravotním postižením v naší společnosti, například podporou sociálního podnikání, díky kterému se daří zaměstnávat handicapované,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Moravskoslezský kraj získal ocenění v kategorii instituce veřejné správy, a to za dlouhodobou podporu osob se zdravotním postižením na území kraje. „Moravskoslezský kraj se prostřednictvím již pátého krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením a dalších projektů zasazuje o to, aby lidé se zdravotním postižením nežili v izolaci, ale byli součástí společnosti a mohli žít plnohodnotným a aktivním způsobem života. Dané aktivity mimo jiné pokračují v naplňování procesu transformace pobytových sociálních služeb v kraji,“ sdělil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

V kategorii instituce veřejné správy byly nominovány také tyto organizace: Ministerstvo dopravy, Odbor sociálních věcí Pardubického kraje, Santé Havířov a Statutární město Hradec Králové. „Velmi nás těší, že hodnotící výbor Národní rady osob se zdravotním postižením z nominovaných ocenil právě Moravskoslezský kraj. Práce v sociální oblasti je nesmírně náročná, vyžaduje dlouhodobé kontinuální úsilí, proto jsou podobná ocenění velmi motivující a povzbuzující,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Slavnostní oceňování se uskutečnilo v úterý 21. září v Kulturním domě města Ostravy. V kategorii nestátní subjekt se vítězem stala společnost Transkript online. Cenu pro osobnost hnutí osob se zdravotním postižením obdržel Jiří Vencl. Zvláštní cena byla udělena in memoriam Josefu Cerhovi. Letos byla vůbec poprvé předávána mimořádná cena, získalo ji Ministerstvo dopravy za přínos a vynikající spolupráci.