Tisková zpráva – Lidé mohou diskutovat o strategických projektech na veřejném projednání

Kraj se připravuje na čerpání miliard z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. Projekty, které byly doporučeny jako strategické, občanům představí na celkem třech veřejných projednáních. Lidé se s projekty nejen seznámí, budou se moci také ptát a projekty připomínkovat. Veřejná projednání se budou konat v Ostravě, na Frenštátsku, první z nich se uskuteční už ve středu 1. září v Karviné.

„Transformace regionu se týká nás všech, kdo v našem kraji žijeme. Proměňuje se směřování našeho kraje, jeho ekonomika, ale také to, jak to u nás vypadá a jaké máme příležitosti. Města, obce i kraj, ale také univerzity či soukromé subjekty připravují ambiciózní projekty, které kraj změní a posunou ho dál. S těmito vizemi nám významně pomohou evropské peníze, které se chystáme čerpat s Fondu pro spravedlivou transformaci. A aby to nebylo, jak se říká, o nás, bez nás, představíme veřejnosti projekty, které Regionální stálá konference Moravskoslezského kraje doporučila k zařazení do Operačního programu Spravedlivá transformace,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a pozval na 1. září veřejnost i média do Regionální knihovny v Karviné. Připomněl, že veřejnost měla a stále má možnost se do transformace regionu zapojit, přicházet s nápady a vizemi nebo svými podněty, a to prostřednictvím portálu HrajeMSKrajem.

Veřejného projednání, které organizuje Moravskoslezský kraj, se zúčastní hejtman kraje Ivo Vondrák, 1. náměstek hejtmana pro průmysl a chytrý region Jakub Unucka a také primátor Karviné Jan Wolf, pozváni byli i zástupci obcí Karvinska. Jednotlivé projekty lidem představí jejich nositelé, kterými jsou například MSID, Slezská univerzita, Moravskoslezský pakt zaměstnanosti, Moravskoslezské energetické centrum nebo soukromá společnost PDI. Zástupci nositelů projekty představí, přiblíží jejich smysl, objasní jejich transformační potenciál, upřesní jejich umístění a zaměření. Následovat bude prostor pro diskuzi s občany.

„Řeč nebude jenom o strategických projektech, chceme lidem vysvětlit, že Karvinsko a celý náš kraj mají celou řadu dalších příležitostí. Několik generací se u nás těžilo uhlí, aby bylo nemalé části Evropy teplo. Je na čase, aby to místním lidem i poničené krajině Evropa vrátila. A proto chceme evropské zdroje využít na rozvoj regionu a na to, aby se lidem u nás dobře dařilo, měli zajímavou práci a příjemné prostředí i možnosti se pobavit. Je na čase začít brát útlum těžby ne jako tragédii, ale naopak jako výzvu a novou příležitost nastartovat zásadní a pozitivní změny. Nepopírám, čeká nás pořádná dřina, ale na tu jsme přece na severu Moravy zvyklí,“ uzavřel 1. náměstek hejtmana kraje Jakub Unucka.

Veřejné projednání se uskuteční 1. 9. 2021 v 17:30 v Regionální knihovně v Karviné, na adrese Centrum 2299/16.