Tisková zpráva – Kraj opět přispěje na zvýšení kvality sociálních služeb

Celkem 40 milionů korun rozdělí Moravskoslezský kraj mezi poskytovatele sociálních služeb v regionu. Finance se využijí na investiční akce, vybavení sociálních zařízení nebo třeba odborné vzdělávání. Cílem dotačního programu je zvýšit kvalitu poskytovaných služeb a částečně pokrývat deficit, který zatím každoročně ze strany státu vznikal.

„Poskytovatelé sociálních služeb v našem kraji vědí, že se je snažíme v rámci našich možností maximálně podpořit. I v příštím roce si budou moci zažádat o příspěvky na investice, jako jsou rekonstrukce domovů, bezbariérové úpravy nebo třeba vybudování místností pro zemřelé. Za krajské peníze bude možné zakoupit i vozidlo nebo další technické vybavení sociálních služeb, které zvýší kvalitu péče, zpříjemní prostředí nebo usnadní náročnou práci pečovatelů,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil s tím, že podmínky dotací reagují na aktuální potřeby a požadavky poskytovatelů sociálních služeb.

O krajské prostředky mohou zažádat registrovaní poskytovatelé sociálních služeb zařazení do Krajské sítě sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. Oproti předchozím letům je možné peníze využít i v nové oblasti. „Chceme nově podpořit pracovníky, kteří pečují o osoby se specifickými potřebami, jako jsou lidé s autismem, kombinovaným postižením nebo třeba se vzácnými nemocemi. Také jejich práce je nesmírně náročná a je rozhodně na místě do našeho programu zahrnout jejich odborné vzdělávání. Naše krajská Koncepce kvality sociálních služeb má za cíl kromě transformace péče v domovech zvyšovat kvalitu i všech dalších sociálních služeb. Věřím, že se nám to v posledních letech kontinuálně daří,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil.

Krajský úřad bude žádosti o dotace přijímat hned na začátku příštího roku, v termínu od 10. do 20. ledna. Podrobnosti a podmínky programu jsou na stránkách kraje. O poskytnutí budou krajští zastupitelé rozhodovat na svém zasedání 16. června 2022. V návrhu rozpočtu pro rok 2022 je pro tento program vyčleněno 40 milionů korun.