Povodně
Menu

V Moravskoslezském kraji pokračují odklízecí práce a další činnosti související s povodněmi

Hasiči, policisté, záchranáři, vojáci i dobrovolníci v Moravskoslezském kraji nadále intenzivně pracují, aby se život v Moravskoslezském kraji vrátil do normálu. Pokračují činnosti, aby měli lidé energie, pitnou vodu a vše, co potřebují. Hejtman kraje Josef Bělica před víkendem požádal dobrovolníky, aby do postižených oblastí nevyjížděli na vlastní pěst, ale koordinovaně přes Regionální dobrovolnické centrum.

V kraji se postupně zlepšuje situace i na silnicích, už je průjezdná je komunikace mezi Ostravou a Olomoucí. Spojnice mezi Ostravou a Bohumínem je stále uzavřená, zprůjezdněná by mohla být do konce měsíce září. Zavřená je zatím také dálnice D1. „Žádáme všechny řidiče, aby všechna dopravní omezení respektovali. Silnice může na první pohled působit průjezdně, ale může například hrozit její zhroucení. Nacházíme se prostě v náročné situaci a součinnost všech je nutná. Děkuji proto všem policistům, kteří na mnoha místech dopravu řídí,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica a doplnil, že jednou z činností policie je obhlídka evakuovaných lokalit. Je do nich zakázaný vstup, přesto se tam potulují skupinky lidí, kteří v místě nemají bydliště a policistům tvrdí, že jsou na procházce. Hejtman Bělica upozornil, že se nacházíme ve stavu nebezpečí a za rabování hrozí až 8 let vězení

V Moravskoslezském kraji už pomáhá zhruba 330 vojáků, další stovka by měla působit pro ČEZ, aby pomáhali s obnovováním dodávek. Od včerejška zajišťuje odborník z Univerzity obrany rekognoskaci zničených mostů, aby navrhl další postupy. V nasazení jsou samozřejmě nadále i hasiči, mimo jiné distribuují mobilní umývárny a toalety, topidla nebo uklízecí materiál či vysoušeče. Kraj také objíždí 5 skupin hasičů s nákladními vozidly, odvážejí vyklizený odpad a trosky.

Postupně se stabilizuje i situace v nemocnicích. Povodně zasáhly nemocnice v Krnově a v Bohumíně. V Bohumíně už jede elektřina, vyklízejí tam prostory, začnou v nejbližších dnech navážet zpět pacienty. V Krnově byl také obnoven elektrický proud, ambulance a praktici se vrací do běžného provozu, nemocnice funguje odhadem z 80 procent. Nejsou zprovozněny CT a magnetická rezonance, ale intenzivně se pracuje na jejich obnovení.

„Mám důležitou výzvu pro všechny, kteří chtějí lidem v postižených oblastech pomoci. Jejich ochoty si velmi ceníme a pomoc určitě využijeme, ale vše musí být koordinované. Hasiči připomínají situaci po tornádu na jižní Moravě, kdy měli problém se dostat k zásahům kvůli zaparkovaným autům. Nejlepší způsob je kontaktovat Regionální dobrovolnické centrum Moravskoslezského kraje a vyplnit formulář. Díky tomu se rozloží síly podle největších potřeb a na základě požadavků obcí nebo organizací,“ vysvětlil hejtman Moravskoslezského kraje.

Pitná voda z veřejných řadů je na území celého Moravskoslezského kraje bez závad, zásobování je aktuálně zajištěno výhradně v přehrad, nikoli ze spodních vod, které jsou znečištěné. Majitelé studen by zatím neměli vodu používat.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.