Tisková zpráva – Příměstská autobusová doprava se postupně vrátí do normálu

Kvůli vládním nařízením v souvislosti s pandemií koronaviru jezdí nyní vlaky a autobusy v Moravskoslezském kraji v pracovní dny podle prázdninových jízdních řádů, zrušeny jsou také turistické spoje. To se změní s ukončením nouzového stavu. Od pondělí 12. dubna se příměstská autobusová doprava začne postupně vracet do normálu.

"Počet cestujících ve veřejné dopravě se díky vládním opatřením rapidně snížil. Některé spoje během lockdownu téměř nikdo nevyužíval, proto jsme přikročili k těmto omezením. Nemělo smysl a bylo by velmi nehospodárné, kdyby dopravci vozili prázdné autobusy a zvyšovaly se tak ztráty na tržbách. Jsem rád, že se od 12. dubna znovu postupně začneme vracet do normálu. Nejdříve obnovíme školní spoje a provoz turistických linek. Samozřejmě je bezpodmínečně nutné maximálně dodržovat hygienická opatření chránící před nákazou. Prosím cestující, aby byli v tomto směru důslední a ohleduplní," uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka. Doporučil cestujícím, aby si před jízdou ověřili na stránkách společnosti Koordinátor ODIS jízdní řády, zda jim jejich autobusové spoje jedou a kdy.

Od pondělí 12. 4. 2021 budou obnoveny školní spoje na převážné většině příměstských autobusových linek.

Budou jezdit také turistické spoje na linkách č. 391 (Karviná – Morávka), 392 (Orlová – Krásná, Visalaje), 655 (Frenštát pod Radhoštěm – Trojanovice, Ráztoka), 885 (Karlova Studánka – Malá Morávka, Ovčárna), 861 (Bruntál – Vrbno pod Pradědem – Karlova Studánka), 682 (Bruntál – Malá Morávka – Karlova Studánka) a 990 (Havířov – Bílá – Rožnov pod Radhoštěm).

Vzhledem k tomu, že i po 12. dubnu bude platit velká část vládních protiepidemických nařízení, nebude ještě zcela plnohodnotně zajištěno spojení mezi velkými městy. Například spojení mezi Karvinou a Ostravou, Havířovem a Ostravou, Frýdkem‑Místkem a Ostravou, kde je vysoká frekvence zajišťovaných spojů. Nadále bude omezeno například i spojení na lince 75 mezi Ostravou a Hlučínem, kterou v převážné míře využívají studenti středních škol sídlících v Ostravě-Porubě a také vysokoškolští studenti. Počty cestujících na těchto linkách se budou i nadále sledovat a průběžně vyhodnocovat.

Na lince č. 531 (Karviná – Ostrava) nebude nadále provozován úsek Ostrava, Hranečník – Ostrava, Mor. Ostrava, Karolina U lávky.

Omezen bude nadále také provoz autobusové linky č. 293 (Hlučín – Šilheřovice – Bohumín), kdy do ŽD Bohumín budou vedeny pouze směnové spoje. Ostatní spoje budou vedeny pouze v úseku Hlučín – Šilheřovice, Ricka a zpět.

Zůstává také omezení na lince 333 Ostrava – Mošnov, a to kvůli stálému omezení letového provozu, či např. na lince 448 zajišťující spojení mezi Havířovem a ostravským nákupním centrem Avion Shopping Park.

Zastaven je provoz spojů uvedených v tabulce níže. Zejména jde o noční spoje a spoje do nákupních center:

Linka Trasa Neprovozované spoje
331 Ostrava – Stará Ves nad Ondřejnicí – Petřvald – Mošnov 206 – víkend 4:18 Mošnov Airport směr Petřvald, kino
333 Ostrava – Mošnov 1 – Po, Út, Čt 3:43 Ostrava, ÚAN směr Mošnov, Airport nádraží
3 – Po, St, Čt, Pá 23:35 Ostrava, ÚAN směr Mošnov, Airport nádraží
5 – Pá 6:13 Ostrava, ÚAN směr Mošnov, Airport nádraží
6 – Po, Út, Čt, Pá 0:25 Mošnov, Airport nádraží směr Ostrava, ÚAN
201 – Ne 23:35 Ostrava, ÚAN směr Mošnov, Airport nádraží
202 – So 0:25 Mošnov, Airport nádraží směr Ostrava, ÚAN
203 – So 3:43 Ostrava, ÚAN směr Mošnov, Airport nádraží
351 Ostrava – Paskov – Frýdek‑Místek – Dobrá – Raškovice – Morávka 230 – So 1:20 Frýdek‑Místek, Frýdek, aut. nádr. směr Ostrava, ÚAN
235 – So 0:10 Ostrava, hlavní nádraží směr Frýdek‑Místek, Frýdek, aut. nádr.
441 Havířov – Šenov – Ostrava 303 – Po, Út, St, Čt 23:11 Havířov, Podlesí, aut. nádr. směr Ostrava, ÚAN
304 – Út, St, Čt, Pá 0:20 Ostrava, ÚAN směr Havířov, Podlesí, aut. nádr. H
305 – prac. dny 23:51 Havířov, Podlesí, aut. nádr. směr Ostrava, ÚAN
306 – prac. dny 1:55 Ostrava, ÚAN směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
307 – prac. dny 1:27 Havířov, Podlesí, aut. nádr. směr Ostrava, ÚAN
308 – prac. dny 2:55 Ostrava, ÚAN směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
309 – prac. dny 3:12 Havířov, Podlesí, aut. nádr. směr Ostrava, Svinov, nádraží
310 – prac. dny 4:20 Ostrava, Svinov, nádraží směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
400 – víkend 21:40 Ostrava, ÚAN směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
403 – Pá, So, Ne 23:11 Havířov, Podlesí, aut. nádr. Směr Ostrava, Svinov, nádraží
404 – So 0:05 Ostrava, Svinov, nádraží směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
405 – víkend 23:51 Havířov, Podlesí, aut. nádr. směr Ostrava, ÚAN
406 – víkend 1:55 Ostrava, ÚAN směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
407 – víkend 1:27 Havířov, Podlesí, aut. nádr. směr Ostrava, ÚAN
408 – víkend 2:55 Ostrava, ÚAN směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
409 – víkend 3:12 Havířov, Podlesí, aut. nádr. směr Ostrava, Svinov, nádraží
410 – víkend 4:20 Ostrava, Svinov, nádraží směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
494 – Po, Ne 0:05 Ostrava, Svinov, nádraží směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
448 Havířov – Vratimov – Ostrava 205 – víkend 9:18 Havířov, Podlesí, aut. nádr. Směr Ostrava, Zábřeh, AVION
206 – víkend 10:15 Ostrava, Zábřeh, AVION směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
207 – víkend 11:18 Havířov, Podlesí, aut. nádr. Směr Ostrava, Zábřeh, AVION
208 – víkend 12:15 Ostrava, Zábřeh, AVION směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
211 – víkend 15:18 Havířov, Podlesí, aut. nádr. Směr Ostrava, Zábřeh, AVION
212 – víkend 16:15 Ostrava, Zábřeh, AVION směr Havířov, Podlesí, aut. nádr.
734 Český Těšín – Třinec 4 – prac. dny 7:20 Třinec, aut. st. směr Český Těšín, aut. st.
531 Karviná – Ostrava neprovozovaný úsek Ostrava, Hranečník – Ostrava, Mor. Ostrava, Karolina U lávky.
293 Hlučín – Šilheřovice – Bohumín spoje vedeny pouze v úseku Hlučín – Šilheřovice, Ricka a zpět, kromě směnových spojů

Kvůli přetrvávající nižší poptávce zůstává nadále zachován prázdninový provoz na těchto linkách

75 – Hlučín – Děhylov – Ostrava-Poruba
353 – Ostrava – Frýdek‑Místek